Svečano odprtje razstave “ŽIVLJENJE NAŠEGA DREVESA” v hramu slovenske demokracije v Ljubljani

Melita Mersel Hočevar

torek, 18. aprila 2017

V četrtek, 9. februarja 2017, je v preddverju dvorane Državnega sveta Republike Slovenije potekalo svečano odprtje razstave »Življenje našega drevesa«. Razstava je posvečena projektu izdelave mozaikov v Šentvidu pri Stični, odprl pa jo je predsednik Državnega sveta RS, g. Mitja Bervar.

Začetki zgodbe o šentviških mozaikih segajo v leto 2015, ko je Občina Ivančna Gorica v Šentvidu pri Stični začela izvajati celostno prometno ureditev. Ob pločniku in parkirnih mestih pri šoli in vrtcu je bila zaradi specifičnega reliefa zgrajena močna podporna stena, v kateri so nastale številne betonske niše. Na pobudo župana Občine Ivančna Gorica in s sodelovanjem Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični je nastala ideja o umetniški okrasitvi stene. Celoten projekt je prevzela in izpeljala likovna pedagoginja na OŠ Ferda Vesela Jelka Rojec. Kot je dejala na današnji otvoritvi so mozaično zgodbo poimenovali »Življenje našega drevesa«. Motivi izdelani iz mozaikov prikazujejo naraven razvoj drevesa, povezovanje človeka in živali z njim, njegovo preobrazbo in ponovno rojstvo. Pri izdelavi je sodelovalo več kot 600 ljudi, položenih pa je čez 60.000 delčkov keramike, kamna in stekla. Ob zaključku je še dodala, da šentviški mozaiki živijo v srcih ljudi in prispevajo h kulturnemu doživljanju bivalnega okolja kraja.

Po besedah predsednika Državnega sveta Republike Slovenije g. Mitje Bervarja, bodo mozaiki z motiviko drevesa, ki so jih ustvarili šolarji in krajani Šentvida, za vselej živa vest med vsemi, ki se jih je skupen projekt kakorkoli dotaknil. Širšemu okolju pa je nazorno predstavljeno, kako je mogoče s kulturo okrepiti korenine skupnosti. »Čestitke vsem sodelujočim, županu, pedagogom, učencem, krajanom za veliko zgodbo vredno posnemanja. Razstava v prostorih parlamenta pa naj vse, ki ustvarjamo politiko na področju kulture, opomni na njen globok pomen in veliko povezovalno moč, ki nas je v dolgih stoletjih ohranjala kot narod«, je še dodal Bervar.

Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica je povedal, da je s sodelovanjem in povezovanjem mogoče doseči čudeže. »Projekt »Življenje našega drevesa« je naš mali čudež. Vesel sem, da smo lahko z njim obeležili tudi enega izmed naših največjih praznikov – praznik slovenske kulture, tukaj v Ljubljani, v hramu demokracije. S sodelovanjem v tem projektu si je vsak izmed nas postavil neke vrste »spomenik«. Vedno kadar bomo šli mimo, si bomo lahko rekli, v tem projektu sem sodeloval tudi jaz.« Svoj nagovor je zaključil z željo, da bi v Občini Ivančna Gorica uspelo še veliko takšnih in podobnih projektov tudi v prihodnje.

Odprtju razstave so prisostvovali tudi podpredsednik Državnega sveta g. Branko Šumenjak, ravnatelj OŠ Ferda Vesela Janez Peterlin in drugi gostje, med njimi tudi nekateri učitelji in člani društev, ki so sodelovali pri izdelavi mozaikov. Slovesnost so s kulturnim programom obogatili učenci OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Vokalna skupina Šentviški slavčki in violinist Gašper Kastelic ob spremljavi pianistke Eve Sotelšek.

Razstava 33 mozaikov v preddverju dvorane Državnega sveta, je javnosti na ogled do konca meseca februarja. Že v popoldnevu po otvoritvi pa so si jo ogledali tudi ptujski kurenti, ki so ta dan obiskali parlament.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja