Mozaični projekt z volno “Pravljična preobleka za telo”

Melita Mersel Hočevar

petek, 28. aprila 2017

 

Projekt kvačkanih zaplat v medgeneracijskem povezovanju se je pod vodstvom JELKE ROJEC in v organizaciji ZKD Ivančna Gorica, Mestne knjižnice Grosuplje – enota Ivančna Gorica in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični zaključil 2. aprila 2017 (začetek 8.2.2017), ko praznujemo Mednarodni dan knjig za otroke.

Rezultati projekta so IZJEMNI, kar potrjujejo tudi pisane preobleke dreves, ki krasijo središče naše občine. Za delo so poprijeli mladi in starejši, začetniki in tisti, ki jim gre že dolgo dobro od rok. Delalo se je doma, v šoli, v knjižnici, v kulturnih domovih in celo na avtobusu na poti iz Planice. Prispelo je več kot 20 m² izdelkov. Sodelovalo je preko 80 ljudi iz cele Slovenije. Sestavili so 5 velikih kompozicij ter številne manjše. Štiri pravljična drevesa krasijo vhod pred knjižnico, eno drevo pa pred občinsko stavbo na Sokolski ulici v Ivančni Gorici.

Cilji projekta:

  • ohraniti tradicijo in kulturno dediščino
  • biti aktiven in neustrašen v svoji ustvarjalnosti
  • povezovanje, druženje in sodelovanje različnih starostnih generacij
  • opažanje lepot življenja in narave; zaznavanje dreves tudi brez pravljične preobleke.

Drevesa pripovedujejo vaše zgodbe in predstavljajo brezmejno domišljijo v ustvarjalnosti. In zato so tako pravljična. Ustavimo torej svoj korak in jim prisluhnimo. In nato pojdimo dalje, po novo zgodbo, ki jo seveda lahko najdemo tudi v knjigi.

Tako projekt podpira tudi našo bralno zavest. Mesec april je mesec knjižnih praznikov, v katerem bodo potekali knjižni sejmi, Teden knjige (18. do 21. april), Noč knjige (21. april-branje literarnih prispevkov z natečaja “Življenje našega drevesa”), Čitalnica pod drevesi (22. april), poleg rednih dejavnosti, ki jih z namenom bralnega osveščanja in knjižne vzgoje izvajajo v naši knjižnici.

 

Več informacij o celotnem projektu kvačkanja je zajetih v tiskani zloženki, ki je bila premierno predstavljena na velikonočnem Ivankinem sejmu.

Kot je zapisala gospa Jelka Rojec: »Niti povezujejo, se spletajo, se pretrgajo, lahko jih zvežemo z vidnimi in nevidnimi vozli. Pričujoča umetniška inštalacija se osredotoča na doživljanje umetnine v prostoru, predstavlja sodelovanje ljudi, opozori na pravljični in domišljijski svet ter prispeva h kulturni ponudbi Občine Ivančna Gorica.«

Razpisna dokumentacija:

Mozaični projekt z volno Pravljična preobleka za drevo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja