Koncert Okteta fantov Stična – “Je pa sobota zvečer”

Tina Žerovnik

petek, 29. junija 2018

Oktet fantov Stična se je v soboto, 19. 5, na svojem letnem koncertu pokazal v popolnoma prenovljeni zasedbi. S koroško ljudsko pesmijo Je pa sobota večer so pevci začeli letošnji koncert, na katerem so se kot gostje predstavile tudi pevke skupine Plamen iz Škocjana.

Oktet je svoj prvi nastop opravil 4. maja 2004. Od takrat z manjšimi nihanji deluje nepretrgoma. Jeseni lanskega leta so dobili novega pevovodjo Urbana Tozona. Skupina je ob koncu lanskega leta skoraj prenehala s prepevanjem, ob pobudi nekaterih članov pa se je nato močno prevetrila in danes nastopa v osveženi zasedbi, v kateri poje le en pevec iz prvotne zasedbe. Cilj skupine je ohraniti moško petje v Stični.
Letos so se predstavili se sklopom rožanskih ljudskih pesmi in tudi dalmatinskimi, na harmoniki pa jih je spremljal slovenski harmonikar in skladatelj Janez Goršič.

Pevska skupina Plamen je nastala leta 1997 in tako je lani praznovala že 20 let delovanja. Pevske usklajujejo ljubiteljsko petje še z družinskimi obveznostmi zato, število pevk rahlo niha. Od leta 2003 je njihova zborovodkinja Sabina Šoštarec, sicer že dolgoletna članica skupine in edina pevka, ki se tudi poklicno ukvarja z glasbeno dejavnostjo. Prvotna usmeritev skupine je bilo petje slovenskih ljudskih pesmi kasneje so svoj repertoar razširile tudi s tujimi ljudskimi, zabavnimi, umetnostnimi ter dalmatinskimi pesmimi. Največji poudarek pa so še vedno slovenske narodne pesmi ter popevke.

Prijeten večer petja se je nadaljeval še po koncertu v prijetni družbi in ob prigrizkih.
Fantje vztrajno nadaljujejo tradicijo moškega petja v Stični mi pa jih z veseljem poslušamo.
Vabimo vas, da se nam spet pridružite prihodnje leto.

Neža Mikelj, KD Stična

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja