Sprejem drugošolcev med zelene bralce

Tina Žerovnik

petek, 29. junija 2018

V lanskem letu so v knjižnici v Ivančni Gorici posvojili idejo kolegice Tanje Zavašnik, da bi sprejemali drugošolce med bralce, v smislu »iniciacije«. Projekt so razvili povsem po svoje in ga poimenovali »Zeleni bralec«. Vodenje je prevzela bibliotekarka Petra Volkar, izvaja pa ga dobesedno celotna skupnost. Župan je kar najhitreje obljubil svojo pomoč in tako postal ambasador branja. Odobrena so bila sredstva za nakup majic, ki se letos podeljujejo že drugič in so unikatna županska podpora mladih bralcev v slovenskem prostoru. Gre za zelene majice (ki so del občinske podobe »Prijetno domače«), na katerih je lik Palčka Bralčka in na katerih piše »Že berem sam«.

V naši občini je letos 12 drugih razredov, t.j. 213 učencev. Na začetku leta se knjižničarji srečajo s starši na roditeljskih sestankih. Za njih so pripravili model knjižne in knjižnične vzgoje, kjer izvedo marsikaj o pomenu branja, bralni vzgoji, o tem, kako lahko sami spodbujajo svoje malčke. Ob tem prejmejo zloženko s koristnimi nasveti tudi za domov in pravljico o Zelenem Bralcu, ki jih je pripravila Ksenija Medved. Nato vsi učitelji tekom leta pripeljejo drugošolce v knjižnico na uro knjižne in knjižnične vzgoje. Skupaj je to skoraj 40 srečanj.

Ob zaključku otroke zopet obiščejo knjižničarke in Zeleni Bralček (Anita Globokar in Anja Thaler – Zupan) s kulturnim programom in podelitvijo majic. Obstaja pa tudi uradni zaključek in slavnostna podelitev majic z županom, promotorjem branja, ki se izvajajo regijsko; lani v stiškem koncu, letos v šentviškem, naslednje leto zagraškem itd.

Otroke obišče tudi pisatelj, letos je to bil Tadej Trnovšek, ki je spregovoril o rokopisnem nastajanju knjig. Njegovo pravljico »Zaklad pisarja Bernarda« je ob kamišibaju pripovedovala Maruša Pušnik. Otrokom so spregovoril tudi župan, ravnatelj Janez Peterlin in Zeleni Bralček. Letos smo na zaključni prireditvi odprli tudi šolsko knjigobežnico. Otvoritve knjigobežnic in skupna občinska podoba ter zemljevid le-teh je novo dogajanje v naši »Branju prijazni občini«, ki ga vodi ZKD Ivančna Gorica. Župan je simbolično podelil prvo tablico z občinsko oznako za knjigobežnice, Maja Lampret, vodja projekta in Jelka Rojec sta nekaj besed namenili pomenu knjige v javnem prostoru. Naj se projekt nadaljuje. Podprimo bralski ponos kot skupnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja