V naši občini rastejo knjigobežnice

Tina Žerovnik

torek, 7. avgusta 2018

Podari knjigo – vzemi knjigo!

Verjetno ste v več krajih naše občine, na različnih lokacijah, v različnih oblikah, opazili »prostorčke«, v katerih so shranjene knjige. Gre za knjigobežnice, ki nudijo knjige in spodbujajo k izmenjavi raznovrstnega knjižnega gradiva. Tokrat razkrivamo vse lokacije, opise ter fotografije teh raznolikih skulptur. Vabljeni, da si ogledate kakšno izmed njih, ki je vam najbližja in si z branjem popestrite vroče poletne dni.

KAJ SO KNJIGOBEŽNICE
Knjigobežnice so male hišice oziroma nadkrite knjižne poličke s knjigami na javnih prostorih. Knjigo v to hišico lahko prinese kdorkoli, lahko si jo kdorkoli tudi izposodi in vrne ali pa vzame za vedno. Namen je, da knjige krožijo. Gre za butično možnost, da sebi ljubo knjigo priporočite tudi drugim. Hkrati knjige v javnem prostoru vabijo k branju širšo javnost. Hišice so nekakšen opomnik branja – so branju prijazne. Berimo, da bomo več razumeli, znali, se razvijali, imeli in skupaj doživeli.

POTEKA POPIS KNJIGOBEŽNIC PO OBČINI
V okviru uresničevanja enotne zgodbe poteka popis vseh knjigobežnic, ki so jih ustanovili posamezniki, šole, društva. Popis izvaja Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica.

AMBRUS

Lokacija: Ambruški park kulture
Dostopnost: vsak dan, 24 ur na dan
Odprtje: 24. junij 2018 ob odprtju Ambruškega parka kulture in krajevnem prazniku
Opis: Knjigobežnico v Ambrusu je Literarna skupina Ambrus uredila v odsluženi telefonski govorilnici, ki stoji v centru vasi, pod mogočnim divjim kostanjem. Posebnost te knjigobežnice pa ni samo njena pozicija, temveč tudi to, da je v celoti poslikana z motivi, ki so zelo značilni za ambruške vasi. Poslikave so delo ljubiteljske slikarke Pavle Jakopič, ki že vrsto let deluje tudi v okviru Likovne skupine KD Ambrus. Poslikave na knjigobežnici so kot ilustracije življenja v Ambrusu. Na njih lahko opazimo jurčke, polhe in pleteni košari, med katerima je tudi procka – pehar posebne oblike, ki ga najdemo le v njihovih krajih. V njej pečen krompir na žerjavici ni le kulinarična posebnost ambruških vasi, ampak večkrat predvsem razlog za druženje. Na poslikavah vidimo tudi vezice zobotrebcev ter lipo z zrelim cvetjem. Z nabiranjem in izdelovanjem naštetega so se nekateri prebivalci teh krajev preživljali vse tja do osemdesetih let prejšnjega stoletja. Lipov cvet je poleg tega tudi znak ambruškega kulturnega društva. Ambruška knjigobežnica je del Ambruškega parka kulture in vabi vse, ki jo obiščejo, da preberejo dobro knjigo in v njej pustijo tako, o kateri bi želeli pripovedovati drugim.

IVANČNA GORICA

Lokacija: preddverje knjižnice v Ivančni Gorici, Cesta 2. grupe odredov 17, 1295 Ivančna Gorica
Dostopnost: Dostopna je vsak dan od 8. do 19., ob sobotah do 13. ure. V mesecu juliju in avgustu pa v ponedeljek, četrtek in petek med 13. in 19. uro ter ob torkih in sredah med 8. in 14. uro.
Odprtje: Knjigobežnica v knjižnici je v tej obliki zaživela v okviru praznovanja svetovnega dneva knjig v aprilu 2015.
Opis: V knjižnici so že kmalu zaznali potrebo po izmenjavi rabljenih knjig oz. knjig, za katere si želiš, da bi jih prebral še kdo. Temu so namenjali škatle v preddverju in to poimenovali »Bralec podarja bralcu«. Ko so spoznali umetnico Jagodo Jabuko-Godec, pa so ji zaupali izdelavo knjigobežnice v vintage izvedbi. Tri »gajbice« kot knjižne police, katere ponosno čuva sovica, simbol modrosti, znanja in literature, z napisno tablo, kateri se sedaj pridružuje še občinski napis, je dovolj enostavna in prostorsko umeščena poteza, da se okoli knjigobežnice vedno kaj pestrega dogaja. Knjige nekateri prinašajo, drugi hitro poberejo, skoraj vedno še isti dan. Vabljeni k izmenjavi knjig tudi vi.

Lokacija: stavba Občine Ivančna Gorica, Sokolska ulica 8, 1295 Ivančna Gorica
Dostopnost: v času uradnih ur Občine Ivančna Gorica
Odprtje: v maju 2018, času praznovanja praznika občine Ivančna Gorica.
Opis: Pobudo za izdelavo knjigobežnice je podala Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. So idejni projekt arhitektke Mojce Vasle Cejan, članice bralnega kluba Kranjska č’belica, ki deluje v Knjižnici Ivančna Gorica. Izdelava konstrukcij je bila zaupana gospodu Borisu Lokarju, mizarju iz Ivančne Gorice. Z zelenimi notranjimi stranicami izredno lepe knjigobežnice v naravnem lesu sledijo celostni občinski podobi “Prijetno domače”.

Lokacija: čakalnica železniške postaje v Ivančni Gorici
Dostopnost: vsak dan, 24 ur na dan
Odprtje: v maju 2018, ko je ZKD občine Ivančna Gorica začela z uresničevanjem skupne zgodbe – knjigobežnic
Opis: Knjigobežnica vabi h branju potnike, ki lahko knjigo vzamejo na vlak ter si z branjem krajšajo čas. Pobudo za izdelavo knjigobežnice je podala Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. So idejni projekt arhitektke Mojce Vasle Cejan, članice bralnega kluba Kranjska č’belica, ki deluje v Knjižnici Ivančna Gorica. Izdelava konstrukcij je bila zaupana gospodu Borisu Lokarju, mizarju iz Ivančne Gorice. Z zelenimi notranjimi stranicami izredno lepe knjigobežnice v naravnem lesu sledijo celostni občinski podobi “Prijetno domače”.

Lokacija: Zdravstveni dom Ivančna Gorica, Cesta 2. grupe odredov 16
Dostopnost: vsak delovnik med 7. in 19. uro
Odprtje: v maju 2018
Opis: Knjigobežnica v zdravstvenem domu privablja obiskovalce, da vzamejo knjigo in jo lahko prebirajo med čakanjem na pregled ali pa si jo odnesejo domov in si z njo na prijeten način krajšajo in lajšajo čas okrevanja. Pobudo za izdelavo knjigobežnice je podala Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica. So idejni projekt arhitektke Mojce Vasle Cejan, članice bralnega kluba Kranjska č’belica, ki deluje v Knjižnici Ivančna Gorica. Izdelava konstrukcij je bila zaupana gospodu Borisu Lokarju, mizarju iz Ivančne Gorice. Z zelenimi notranjimi stranicami izredno lepe knjigobežnice v naravnem lesu sledijo celostni občinski podobi “Prijetno domače”.

STIČNA

Lokacija: Vrt Užitkarnice Jame v Stični, Stična 27, 1295 Ivančna Gorica
Dostopnost: od ponedeljka do četrtka med 7. in 23. uro, petki in sobote med 7. in 1. uro ter nedelje med 7. in 22. uro
Odprtje: 14. april 2018
Opis: Odločili so se, da po načrtih Studia Moste izdelajo knjižno omarico in s pomočjo mizarja Davorina Čoža jim je to tudi uspelo. Sedaj je v Jami čedno zatočišče za vse knjige, ki so svoje zgodbe nekomu že povedale, a želijo lepe misli in besede deliti še naprej.

ŠENTVID PRI STIČNI

Lokacija: ŠENTVID PRI STIČNI, otroško igrišče pod osnovno šolo
Dostopnost: vsak dan v letu, 24 ur na dan
Odprtje: 24. maj 2018
Opis: Začetna pobuda za postavitev knjigobežnice je prišla iz strani Kulturnega društva VIDOVO, ki je nato s sodelovanjem Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični idejo tudi uresničilo. Za izdelavo knjigobežnice so svoj prosti čas namenili tako člani kulturnega društva in krajevne skupnosti, kot lokalni podjetniki. Zahvala gre: Splošnemu in Modelnemu mizarstvu ročka Mitja Poljšak, s.p., Mizarstvu Tomaž Kastelic, s.p., Avtoprevozništvu in razrezu lesa Stojan Dremelj, s.p., članom Otroške folklorne skupine Vidovo, podjetju Inox Žnidaršič d.o.o. ter podjetju Samastur d.o.o. Knjigobežnica, ki je dodana vrednost kraju, pripomore k širjenju in spodbujanju bralne kulture, bo tako razveseljevala mlajše in starejše obiskovalce otroškega igrišča pod osnovno šolo v Šentvidu.

Lokacija: ŠENTVID PRI STIČNI, OŠ Ferda Vesela – pod lipo pri učilnici na prostem
Dostopnost: vsak dan v letu, 24 ur na dan
Odprtje: 24. maj 2018
Opis: Knjigobežnica je nastala v sodelovanju z OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, ZKD Ivančna Gorica in Knjižnico Ivančna Gorica. Narejena je iz lesa in ima mozaično streho, ter mozaično dekoracijo, ki so jo izdelali učenci z mentorico Jelko Rojec.

ZAGRADEC

Lokacija: ZAGRADEC, župnijski kozolec – toplar (nasproti OMW črpalke v Zagradcu)
Dostopnost: vsak dan v letu, 24 ur na dan
Odprtje: Na dan reformacije, 31. oktobra 2017, ko praznujemo praznik v čast Primožu Trubarju, avtorju prvih slovenskih tiskanih knjig.
Opis: Pobuda je prišla s strani profesorice slovenščine Katje Šuštar, domačinke. K izdelavi knjigobežnice je pristopila KS Zagradec in župnija Zagradec. K ličnim opisom, vžganim v les, je v celoti prispeval g. Martin Plut. Krasi župnijski toplar pred župniščem v središču Zagradca.

ŽELITE POSTATI DEL ZGODBE?
Info: www.zkd.prijetnodomace.si, E: zkd.ivancnagorica@gmail.com,
M: 040 525 280

ZKD občine Ivančna Gorica in Knjižnica Ivančna Gorica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja