JEZIKOVNI VOZLI s Kristino M. Pučnik – Pika, piki in pike

ZKD

ponedeljek, 14. decembra 2020

Naše življenje je neločljivo povezano z jezikom, saj v njem predstavljamo sebe in se sporazumevamo. Vsak dan govorimo, poslušamo, beremo in pišemo. Vse to lahko počnemo v različnih jezikih, vendar je materni jezik tisti, ki nam je najbližji in v katerem svoja čustva, želje, mnenja in namere izražamo najbolj iskreno. V začetku decembra smo vam predstavili prvi sklop izobraževalnih delavnic, ki ga v ZKD občine Ivančna Gorica in JSKD OI Ivančna Gorica pripravljamo v sodelovanju s Carmen L. Oven. Ker si želimo, da bi projekt video delavnic, namenjenih ozaveščanju negovanja slovenščine, zajemal tako rabo govorjenega kot zapisanega jezika, smo k sodelovanju povabili tudi lektorico slovenskega jezika in jezikovno svetovalko Kristino M. Pučnik.

Pisanje je močno vpeto v naš vsakdan, čeprav se večina od nas z njim ne ukvarja poklicno. Pomislite, kaj vse ste napisali v prejšnjem tednu: morda najmanj eno elektronsko sporočilo, SMS prijatelju, čestitko za rojstni dan, objavo na družbenem omrežju, pesem ali zgolj listek za v trgovino. Ko pišemo, še posebej ko pišemo javno ali uradno besedilo, se lahko hitro znajdemo pred jezikovno zagato: ali se prav piše tako ali drugače, katera možnost je ustreznejša, kako naj oblikujem zapis, ki bo v določeni situaciji učinkoval nabolje …

Jezikovna vprašanja, ki si jih zastavljamo, se mogoče včasih zdijo pravi gordijski vozli, a so rešljiva. Namenjen jim je drugi sklop naših izobraževalnih delavnic, ki nosi naslov JEZIKOVNI VOZLI. Pripravlja in oblikuje ga Kristina M. Pučnik, ki bo v videoposnetkih z nami razvozlala deset jezikovnih vozlov, povezanih z zapisanim jezikom.

Foto Primož Lavre

Kristina M. Pučnik je slovenistka lektorica slovenskih besedil in jezikovna svetovalka. Lektorira večinoma medicinska in tehniška besedila, sodeluje z oddelki za komuniciranje in marketing ter pripravlja in vodi pravopisne delavnice. Kot dejavna članica Lektorskega društva Slovenije in od leta 2015 njegova predsednica je dejavna tudi v skupini društev jezikovnih poklicev, iz katere je izšla Bela knjiga o prevajanju, lektoriranju, tolmačenju in podnaslavljanju. Od leta 2016 je redna konzultantka v jezikovnem kotičku oddaje Dobro jutro na TV Slovenija.

V prvi delavnici se bomo skupaj z gospa M. Pučnik lotili jezikovnega vozla o tem, kam in kako v slovenskem jeziku stavimo piko. Vsi vemo, da jo pišemo na koncu povedi, v naslovih pa ne. Jo uporabljamo še kje? Kako se piše v tem primeru? Lahko skupaj stoji tudi več pik? Odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja boste našli v posnetku, zato si ga le oglejte. Naj lepo in pravo mesto poleg besed najdejo tudi ločila.

 

Zapisala Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja