JEZIKajmo SKUPAJ! s Carmen L. Oven – Predlog naš vsakdanji

ZKD

sreda, 16. decembra 2020

V današnjem prispevku izobraževalnih video delavnic JEZIKajmo SKUPAJ! nam bo Carmen L. Oven predstavila rabo predlogov. Gre za nepregibno besedno vrsto, ki izraža odnose med besedami v stavku. Čeprav predloge uporabljamo ves čas, je dobro, da kdaj pa kdaj pomislimo, ali jih uporabljamo ustrezno in ali bi to lahko še izboljšali.

Zamislite si naslednjo situacijo. Med dopustovanjem na morju se odločite, da boste prijatelju poslali razglednico. Kaj bi napisali nanjo: Pošiljam ti lepe pozdrave z morja. Uživam na plavanju, čas pa si krajšam tudi z prebiranjem dobrih knjig ali Pošiljam ti lepe pozdrave iz morja. Uživam v plavanju, čas pa si krajšam tudi s branjem dobrih knjig? Morda bi ta zapis oblikovali celo drugače. Kako pa bi ga prebrali?

Oglejte si posnetek, ki ga je pripravila Carmen L. Oven. Izvedeli boste, kdaj uporabljamo predloge s/z, k/h, v/na in iz/s/z ter kako jih izgovarjamo. Po ogledu posnetka razmislite, ali bi na zgoraj zastavljeni vprašanji odgovorili enako, kot ste na začetku, ali kako drugače. Naj vam video z jezikovnimi nasveti pomaga, da boste v vsakdanjem življenju uporabljali predloge ustrezno.

Zapisala Špela Zupančič

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja