JEZIKOVNI VOZLI s Kristino M. Pučnik – Prevzete besede

ZKD

četrtek, 31. decembra 2020

V letu Josipa Jurčiča, kakor je poimenovano leto 2021, se bomo med drugim spominjali 150. obletnice Jurčičevega nastopa uredniške službe pri časniku Slovenski narod. Jurčič in njegovi sodobniki so v slovenščino uvedli kar nekaj prevzetih besed, podobno pa se dogaja tudi danes. Tokratni prispevek Jezikovnih vozlov, ki jih pripravlja Kristina M. Pučnik, govori prav o prevzetih besedah.

Za besede, kot so na primer garaža, pica, menedžment ali lizing, vemo, da so prevzete. Pa veste, da so prevzete tudi besede otvoritev, sladoled, razlika, nagrada, čaj in pivo? Prevzemanje besed iz tujih jezikov je nekaj povsem naravnega in običajnega. Kljub vsemu je dobro, da se tega zavedamo in besede iz drugih jezikov poskušamo čim bolj prilagoditi našemu jezikovnemu sistemu. Gospa M. Pučnik v današnjem videoposnetku naniza in predstavi veliko zanimivosti o prevzetih besedah, zato si ga le oglejte.

Naj nas meje našega jezika ne omejujejo pri spoznavanju sveta. Bodimo odprti za druge jezike in kulture, hkrati pa cenimo, negujmo in razvijajmo jezik, ki nam je bil dan najprej. Želimo vam vse dobro v letu 2021.

Zapisala Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja