JEZIKOVNI VOZLI s Kristino M. Pučnik – Črtice in števila

ZKD

ponedeljek, 25. januarja 2021

Pri govorjenju in pisanju v slovenščini uporabljamo kar nekaj pravil, ki se navidez zdijo malenkostna in jih zato hitro spregledamo, a so vendarle pomembna. Nekatera nam bo v današnjem in naslednjem prispevku Jezikovnih vozlov predstavila Kristina M. Pučnik. Danes bomo skupaj razvozlali razliko med vezajem in pomišljajem ter med glavnim in vrstilnim števnikom.

Vezaj in pomišljaj sta ločili, ki se že na pogled razlikujeta (vezaj je kratka črtica, pomišljaj pa dolga), razlikuje pa se tudi njuna vloga. Vezaj med drugim srečamo v prirednih zloženkah (modro-bela majica), pridevniških izpeljankah (6-odstotna raztopina), zemljepisnih lastnih imenih (Videm - Dobrepolje) in priimkih (Marentič - Požarnik). Pomišljaj zaznamuje časovno trajanje (8.–16. ure) in razdaljo (Ljubljana–Jesenice), uvaja pa tudi pojasnilo (mladost – norost). Glavni in vrstilni števnik se prav tako razlikujeta oblikovno (pri vrstilnem števniku za številom pišemo piko, pri glavnem pa ne), poleg tega pa se različno izgovarjata in imata malce drugačen pomen. Še več zanimivosti vas čaka v videoposnetku s Kristino M. Pučnik, zato si ga le oglejte.

Bodimo pozorni na malenkosti v jeziku in poskušajmo upoštevati pravopisna pravila, povezana z njimi. Če jih bomo upoštevali vsi, bodo naši zapisi bolj poenoteni, dilem o tem, kako se določeno ločilo piše v različnih situacijah, pa bo zagotovo manj.

Zapisala Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja