Svet v verzih na dan slovenske kulture

ZKD

sreda, 9. februarja 2022

Ob letošnjem prazniku slovenske kulture smo se s spletno prireditvijo zopet povezali na daljavo. Na prazničen dan, 8. februarja 2022, ob 18. uri je preko internetnih poti v sodelovanju Občine Ivančna Gorica, ZKD občine Ivančna Gorica in JSKD OI Ivančna Gorica do gledalk in gledalcev pripotovala pesem. Celotna prireditev, Svet v verzih – od ljudske pesmi do danes, nas je v skokih popeljala od ljudske pesmi do aktualnih del trenutno najbolj plodovitih slovenskih pesnikov. Jedro narodne zavesti je v kulturi, zato je slovenska beseda zažarela v vseh svojih pomenih, sozvočjih rim in pesniških metaforah.

Z besedo sta se med prireditvijo poigravala voditelja Špela Bašar in Primož Bradač. Izbira dveh prizorišč nam je nudila časovne preskoke za bolj doživeto interpretacijo, ki so jo izvrstno izvedli Urša Kutnar, Jože Pečjak, Matjaž Marinček in Ana Hribar, vsi člani občinskih kulturnih društev. V uvodu je v izvedbi Višnjanskih fantov pod vodstvom zborovodkinje Maje Zajec slovesno zadonela slovenska himna. Domači glasbenici, Polona Udovič in Monika Tekavčič, sta v goste pripeljali svoje prijatelje in poskrbeli za čudovito uglasbeno slovensko poezijo in odmeve klasične glasbe. Ob sodelovanju Glasbene šole Grosuplje, podružnica Ivančna Gorica, je ob spremljavi Evelin Legović z melodijami Prešernovih verzov nastopil tudi Žiga Jože Štrus.

Gospod župan, Dušan Strnad, je takole spodbudno nagovoril občanke in občane ter domače ustvarjalke in ustvarjalce:

»Slovenski kulturni praznik se globoko dotika našega bistva, našega slovenstva, naše mehke, včasih otožne in zasanjane slovenske duše ter neomajnega optimizma, skoraj trmaste volje, da še v tako nemogočih, nenavadnih, nespodbudnih okoliščinah ustvarimo kulturne mojstrovine in z njimi nepozabne spomine. Tudi letos, čeprav na daljavo, naj se vas dotakne od blizu in vam prinese tudi moje prepričanje, da se bomo kmalu v živo srečali na kateri izmed naših izjemnih kulturnih prireditev.«

Zares si vsi želimo, da ljubiteljska kultura zopet svobodneje zadiha. Ne pozabimo pa, da mora kotičke našega obzorja večkrat, če ne skoraj vsak dan, zapolnjevati prešerna beseda, navdihujoča likovnost, dobra glasba in umetniški gib. Naj bodo vaši dnevi napolnjeni z vsem tem bogastvom. Iščite ga kot zlato, kopljite, brskajte in zagotovo ne boste ostali praznih rok. Slovenci smo ustvarjalen narod in s ponosom se ozirajmo na vse rojake, ki so več rodov ustvarjali za nas. Njihovo bogato zapuščino moramo vedno znova oživljati, da bomo mi postali in ostali »živi«.

V imenu organizatorjev zapisala Saša Koleša, predsednica ZKD občine Ivančna Gorica