Vse je prizor – delavnica z dramskim igralcem Nikom Škrlecem

ZKD

torek, 3. maja 2022

Vabimo vas na zanimivo delavnico, ki je primerna za ljubitelje gledališča in tudi za vse, ki pri oblikovanju prireditev popestrite program z različnimi prizori.

 

Kdaj, kje: 13. maj 2022 ob 17. uri v Domu krajanov Temenica

Izvedba: trije enourni kosi z odmori

Cena: brezplačno za člane kulturnih društev in pedagoške delavce

Prijave: do srede, 11. maja 2022, na zkd.ivancnagorica@gmail.com

V delavnici Vse je prizor se boste z igralcem Nikom Škrlecem sprehodili skozi različne možnosti ustvarjanja prizorov, bodisi na podlagi dramskega besedila, bodisi z improvizacijo in z uporabo različnih igralskih orodij. Skozi pogovor, analizo in akcijo v prostoru se bomo odrske ustvarjalnosti lotili na razigran in sproščen način, udeležencem pa ponudili možnost drugačnega vpogleda v odrsko ustvarjanje in razširitev lastnih izraznih možnosti.

Prizori so osnovni gradniki vsake gledališke predstave, popestrijo različne koncerte in podobne prireditve in včasih se zdi, da je ustvarjanje le teh lahko nočna mora. Če se jih lotimo študijsko in poiščemo različne pristope h kreiranju prizorov, v to vključimo improvizacijo in akcijo, pa se hitro znajdemo v vesolju možnosti, ki jih lahko uporabimo med študijem predstave, v njeni končni obliki ali v raziskovanju vloge.

Spoznali boste osnovne principe analize dramskega prizora in se naučili prepoznati dramske situacije, naučili se boste osnovnih improvizacijskih prijemov in hipnega ustvarjanja gledaliških prizorov, sprehodili se boste čez različne žanre, od komedije do drame, solo in skupinskih prizorov, ter se naučili na gledališki prizor pogledati s svežimi očmi. Tekom dela bo Nik predstavil tudi svoje priljubljene tehnike za ogrevanje pred predstavo, za delo v skupini in za delo na vlogi.

Delavnica je zasnovana za vse ljubitelje gledališča in organizatorje različnih prireditev, ki bi radi popestrili svoje odrsko dogajanje. Bolj podrobno bomo spoznali mehanizme, s katerimi lahko s preprostimi prijemi in nezahtevno improvizacijo v skupini hitro ustvarimo prizore za raziskovanje vloge, gledališkega dela ali pa kot sestavne dele predstave.

Delavnica bo potekala v treh enournih kosih z odmori. Priporočena minimalna starost udeležencev je 15 let. Predznanje ni potrebno. Pridružite se nam, če vas zanima gledališče in ustvarjanje različnih (tudi komičnih) prizorov za vaše dogodke.

O MENTORJU:

Delavnice vodi Nik Škrlec, dramski igralec in televizijski voditelj, ki ima poleg dela v institucionalnih gledališčih (tri leta je bil član ansambla SNG Drama Ljubljana), izkušnje tudi z mladinskimi skupinami, neodvisnim gledališčem (prejel je Borštnikovo nagrado za mladega igralca za monodramo Nemoč, produkcija Mini Teatra in Zavoda Imaginarni) in avtorskim delom ter produkcijo predstav.