50-letnica neprekinjenega delovanja Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo

Tina Žerovnik

sobota, 14. julija 2018

Ženski in Moški pevski zbor Vidovo v letu 2018 obeležujeta 50 let neprekinjenega delovanja. V sklopu praznovanja te visoke obletnice, sta zbora v maju pripravila več koncertov. Najprej so izvedli koncerta v Dobrepolju in Temenici, kjer so gledalcem za pokušino predstavili del pripravljenega programa. Osrednji slavnostni dogodek ob praznovanju 50-letnice so priredili v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.

Na koncertu so se v programu, ki ga je pripravil zborovodja profesor Urban Tozon, najprej predstavili v ženski oz. moški zasedbi, nato pa še kot združena zbora skupaj s Folklorno skupino Vidovo z uprizoritvijo Ziljske ohceti. To je sklop pesmi, ki ponazarja šege in navade poroke v Ziljski dolini. Program je povezovala gospa Nuša Volkar.
Slavnostni govornik na prireditvi ob 50-letnici delovanja je bil župan občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad. Svoje čestitke so zboroma ob visokem jubileju izrekli še vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ivančna Gorica gospa Simona Zorko in gospod župnik Izidor Grošelj. Svoje misli in priznanje za njihovo delo jim je podal tudi predsednik Kulturnega društva Vidovo gospod Franjo Čuček.

Ker je 50 let tako pomemben in edinstven dogodek, so ga zaključili s podelitvijo Gallusovih značk Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za dolgoletno delovanje v zboru, ki sta jih podeljevali članica Kulturnega društva Vidovo in predsednica sveta gospa Anica Čuček in vodja območne izpostave gospa Simona Zorko. V zboru sodelujeta dva pevca, ki pojeta celih petdeset let – brata Peček. Posebno mesto ob jubileju je imel Stane Peček, ki od samega začetka poje v zboru, za kar je dobil časno priznanje. Oba zbora sta prejela Občinski spominski kovanec Prijetno domače in Jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V dneh pred koncertom so v domu kulture pripravili razstavo fotografij o delovanju zbora skozi vseh 50 let, pred kulturni dom pa so obesili plakat z imeni vseh pevcev, ki so v 50 letih peli v zboru.
Serija nastopov ob 50-letnici je zaključila s koncertom v Šentlovrencu, kjer sta zbora celotni program odpela skupaj z MePZ Lubnik iz Škofje Loke. Na prireditev so povabili tudi MoPZ Zagriški fantje, ki so dogajanje še dodatno popestrili.

Petdeseta obletnica je priložnost, ko so se šentviški pevci ozrli nazaj, ocenili svoje delo, rezultate. Pogled nazaj in druženje z vsemi bivšimi pevkami in pevci po koncertih jih je razveselil. Želijo si, da bi tudi v prihodnje generacije pevcev in pevk sodelovale in nadaljevale njihovo dosedanje delo. Naj bo koncert motivacija za naslednjih 50 let!

Več slik s koncertov si lahko ogledate na spletni strani Kulturnega društva Vidovo: http://www.kd-vidovo.si/galerija

Tanja Lušina in Anamarija Škerjanc Štrus

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja