Operart navdušil do stoječih ovacij!

Tina Žerovnik

ponedeljek, 23. julija 2018

Godalni orkester Kulturnega društva Stična z gosti, v simfonični zasedbi, v sodelovanju z učenci Glasbene Šole Grosuplje. Pod naslovom OperArt so se takole zvrstile besede na programskem listu 1. in 2. junija v Kulturnem domu Stična. S štirimi nastopi v razponu petnajstih dni je Godalni orkester KD Stična elegantno zaključil letošnjo sezono in nadvse zahteven projekt, kot po navadi v sodelovanju, z gosti in kot vsakokrat, tudi tokrat navdušil. Letos do stoječih ovacij!

Mladi glasbeniki so se za letošnji projekt začeli pripravljati septembra lani. Kljub zelo zahtevnemu programu oper in uvertur pod katerimi so podpisani najslavnejši skladatelji, Mozart, Bizet, Puccini, Rosini, Verdi, so se hrabro lotili slehernega takta. Poleg rednih vaj, so se udeležili tudi tridnevnih intenzivnih vaj meseca marca, aprila in maja pa dodatnih 13 organiziranih terminov večurnih vaj.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Vaja pa je prvič obrodila sadove na praznovanju prvega svetovnega dneva čebel, ko je v Višnji Gori potekalo svečano odkritje spominskega obeležja Kranjski čebeli. 100- članski simfonični orkester, ki je bil sestavljen iz Godalnega in pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje in Godalnega orkestra Kulturnega društva Stična, je prireditev spremljal z bogatim kulturnim programom. Teden kasneje pa se je 50 – članski simfonični orkester predstavil in poskrbel za kvaliteten kulturni program s solisti na praznovanju praznika občine Ivančna Gorica v Višnji Gori.

Vrhunec dogajanja je orkestrska zasedba doživela prvi vikend v mesecu juniju, ko je nanizala še zadnja dva koncerta, ki sta bila po mnenju poslušalcev izvrstna in v svoji veličini unikatna in edinstvena za Stično. OperArt se je začel s slavnostnimi fanfarami ob prihodu igralcev gledališke skupine Drzne in lepi, preoblečenih v starodavne poslušalce opere, ki so publiko popeljali v operno dvorano z ložami. S svojim izjemnim petjem so se zvrstili solisti mezzosopranistka Polona Kopač Trontelj, sopranistki Katarina Zorec in Elizabeta Košir ter tenorist Sašo Jelenčič. Na odru so se jim vse štiri koncertne večere pridružili člani Mešanih pevskih zborov Zborallica in Zagradec pod mentorstvom zborovodkinje Janje Omejec Strnad.

Ob poslušanju znanih opernih arij in uvertur v izvedbi kralja zasedb, simfoničnega orkestra,so občinstvo preplavljala čustva in navdušenje. Koncertna večera pa sta se končala s stoječimi ovacijami, odmevom aplavza in zadnje skladbe.

Velika zahvala gre vsakemu, ki je kakorkoli pripomogel za uspešno in nemoteno izvedbo koncertov, članom simfoničnega orkestra, pevcem v zboru, solistom, predsednici orkestra Tini Žerovnik za vsa odrekanja in trdo delo ter dirigentki in umetniški vodji Poloni Udovič za vložen trud in požrtvovalnost.

Žan Pajk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja