4. Festival Pekarne Mišmaš

Tina Žerovnik

ponedeljek, 23. julija 2018

V sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Ivančna Gorica in Dnevov kulture v občini Ivančna Gorica so na OŠ Stična, PŠ Krka pripravili dvodnevni 4. gledališki festival, mini otroško dobrodelno dražbo in slikarski ex tempore. Vse se je odvijalo že od 16. maja, končalo pa v četrtek, 31. maja 2018.

Učenci 5. razreda, v razredu jih je 15, so se poimenovali Radovednih 15, kar je hkrati tudi naslov letošnje raziskovalne naloge o knjižnici in igralstvu. Skupaj z učiteljico so pripravili festival. Na področju gledaliških igric so pobrskali po dramskem besedilu Bratovščina Sinjega galeba, narejenem po istoimenskem proznem besedilu Toneta Seliškarja. K sodelovanju so povabili učiteljico Dragico Šteh, ki je napisala dramsko besedilo z naslovom Mornarji najlepše reke na svetu, sami pa so ga uprizorili.

Festival se uradno imenuje Festival Pekarne Mišmaš po slikanici Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič, ki je idejo za zgodbo dobila v pekarni Mišmaš na Krki. Festival je otvoril ravnatelj Osnovne šole Stična, gospod Marjan Potokar. PŠ Krka je drugo leto zapored izročila simbolno zahvalo nekomu, ki jim veliko prostovoljno pomaga pri šolskih dejavnostih. Letos je bil to gospod Boštjan Žgajnar.

Tako so strnili obrazložitev ob izročitvi zahvale:

Gospod Boštjan, Vi ste pravi mojster res
glede tega, kako se obdeluje les.
Za Vas ni ovire prav nobene,
saj iz lesa nastajajo še gledališke scene.

Tudi mi pri Vas ustvarjali smo lovske preže
in videli, kaj vse lahko se iz lesa izreže.
Sedaj pa še bolj slavna Vaša je delavnica,
ki celo v Reko ljubezni je prišla.

Res nadarjen in dober ste mizar,
marsikaj pa naredite tudi v dar.
Dobrota v Vašem srcu je doma,
saj Vaša roka vedno pomoči nam da.

Zato sprejmite v zahvalo
to pozornost našo malo
in na vseh poteh življenja
delo Vaše uspeh naj spremlja.
(Marjana Rus, za PŠ Krka, OŠ Stična)

Drugič so izpeljali tudi mini prostovoljno otroško dražbo. Več let že slikajo na slikarskem ex temporu. Pri tem jim vedno pomaga slikar ali slikarka. Lani so petošolci z umetnico Milko Gruden slikali Lepote Krke. Letos jim je pomagal slikar Žare Jelesijevič. Slikali so veduto – kraj/naselje v kolaž tehniki. S petošolci so slikali tudi tretješolci in mentorica Nadja Jankovič Fortuna.

Slike so bile razstavljene med festivalom, že prej pa na spletni strani šole. Na voljo je bilo 50 slik. Dražbo je vodila učiteljica Maja Sever. Zbran denar so namenili za nakup tekaških smuči, ki jih potrebujejo v zimskem času za dodatne dejavnosti na šoli. Z lanskoletno dražbo so zbrali denar za nakup 42 knjig za knjižnico na podružnični šoli Krka. Naslovi knjig so objavljeni v arhivu na spletni strani šole.

V predprostoru dvorane so članice skupine Pridne krške roke, ki deluje v okviru TD Krka, razstavljale kvačkane izdelke in rože iz krep papirja. Tudi z njimi šola pogosto sodeluje – že nekaj let prihajajo v šolo in učence učijo ročnih spretnosti.

V Čukovini in učnem čebelnjaku poleg šole so čebelarji ČD Krka in Zagradec točili med ter imeli dan odprtih vrat. Starši so tako lahko videli, kaj se učijo in delajo pri čebelarskem krožku.

Festival so popestrile domače in gostujoče predstave. Nastopili so:

Gledališki klub OŠ Stična s predstavo Bedak Jurček Hansa Christiana Andersena, režija: Andreja Robek Perpar.
Mornarji najlepše reke na svetu, napisala: Dragica Šteh, režija: Mateja Jere Grmek, igrali: učenci 5. razreda PŠ Krka.

Mutavka (odlomek), priredba in režija: Marjana Hočevar, igrali: Jože Pečjak, Anica Kozinc, Robi Škufca in Damjan Zajc (KUD Krka).

Slovenija, moja dežela, muzikal, pripravila: Nika Bracovič Blatnik, mentorice: Tončka Rajer, Anita Novak, Neja Zaplotnik, Nadja Jankovič Fortuna, Nika Bracovič Blatnik, Brigita Langenfus, scena: Vesna Kovač. Nastopali: učenci 1., 2., 3., in 4. razreda PŠ Krka, OŠ Stična.

Ciciban in čebela, igra, ples in petje, priredba in mentorstvo: Maja Sever, nastopili: učenci OPZ PŠ Muljava.

Čarovnica Uršula, režija: Jožica Ferlin, Aleksandra Šparl, igrala: Gledališka skupina OŠ Stična.

Okamenela lepotica, napisala: Anita Šefer Mihelič, režija: Maja Tavčar, Barbara Polajžar, igrali: učenci PŠ Višnja Gora. Anita Šefer Mihelič si je predstavo tudi ogledala. Povedala je, da je idejo za pravljico dobila ob srečanju s kačo na Mirenskem gradu.

Ob tej priliki se iskreno zahvaljujejo hišniku krškega vrtca Robiju Rajerju, saj jih vedno prostovoljno spremlja na vajah in predstavah, poskrbi za ozvočenje in luč. Letos je pri ozvočenju pomagal tudi Damjan Zajc.

Med obiskovalci festivala so bile tudi miške in miškoni – otroci iz vrtca Miške s hribčka v Stični. Seveda se ne sme pozabiti na domače otroke iz Vrtca Krka.

Zahvala gre tudi Zvezi kulturnih društev Ivančna Gorica za podporo pri izvedbi festivala.

Nasvidenje prihodnje leto.

Mateja Jere Grmek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja