JEZIKajmo SKUPAJ! s Carmen L. Oven – O pravem vikanju

ZKD

sreda, 2. decembra 2020

V Zvezi kulturnih društev občine Ivančna Gorica se zavedamo, da je negovanje slovenskega jezika pomembno. K temu bi radi pritegnili kar najširši krog ljudi, zato smo se odločili, da v sodelovanju z JSKD OI Ivančna Gorica pripravimo dva sklopa kratkih izobraževalnih delavnic o slovenščini, ki bodo v obliki videoposnetkov dostopne na spletu. Posnetki bodo objavljeni na kanalu YouTube, do njih pa boste lahko dostopali tudi prek spletne strani ZKD občine Ivančna Gorica. Ker si želimo, da bi bile vsebine strokovno podkrepljene in kakovostno predstavljene, smo k sodelovanju povabili dve ljubiteljici slovenske besede in odlični strokovnjakinji, vsako na svojem področju.

Verjetno se je že vsak izmed nas kdaj znašel pred jezikovno zagato ali si zastavil jezikovno vprašanje. Na primer o tem, kakšni sta ustrezna oblika in vsebina uradnega elektronskega sporočila ter kako zapisovati prevzete besede, ali pa o tem, kako se pripraviti na javni nastop in ga kar najbolje izvesti, da bomo na koncu zadovoljni tako mi kot naši poslušalci. Čeprav smo se s takšnimi in podobnimi vprašanji srečevali ali pa se srečujemo med šolanjem, je prav, da si jih zastavljamo vedno znova. Z njimi ne izkazujemo svojega neznanja, ampak vedoželjnost in skrb za negovanje slovenskega jezika.

Morda si kdo misli, da slovenščino pa ja znamo – saj se vendar v vsakdanjem življenju v njej čisto dobro sporazumevamo z drugimi ljudmi. Res je. Hkrati pa je prav, da jeziku, ki je državni in uradni jezik Republike Slovenije, predvsem pa materni jezik večine slovenskih državljanov, zavestno posvečamo svojo pozornost. Na ta način bomo kot govorci slovenščine postajali samozavestnejši, v različnih sporazumevalnih položajih pa se bomo med več možnostmi tudi lažje odločali in izbrali tisto, ki bo v določeni situaciji najustreznejša in najučinkovitejša.

                                                                  Foto: Mankica Kranjec

Predstavljamo vam prvi sklop naših izobraževalnih delavnic, ki nosi pomenljiv naslov JEZIKajmo SKUPAJ! Osredotoča se na govorjeni jezik, v njem pa boste izvedeli, na kaj je dobro, da ste kot javni govorec ali govorka pozorni.

Sklop delavnic pripravlja in oblikuje Carmen L. Oven, ki bo ob petih različnih temah z vami razmišljala o slovenskem jeziku. Carmen L. Oven je voditeljica prireditev in povezovalka pogovorov. Poučuje javno nastopanje, vodi delavnice povezovanja in pripovedovanja ter treninge samokomunikacije. Radijsko izučen glas posoja tonskim sinhronizacijam, zvočnemu opisovanju filmov, oglasnim sporočilom in bralni interpretaciji raznolikih vsebin. Preizkusila se je tudi v vlogi pisateljice in ustvarila dva romana za odrasle: Sprehajalko gospodovega psa in Tihotapce miru.

Vas zanima, katero temo je gospa L. Oven pripravila za naše prvo srečanje? Naj vam namignemo: Dragi bralec, upamo, da ste zdrav in srečen. Draga bralka, upamo, da ste v praznični december vstopila vesela. Bi sami prejšnji povedi zapisali ali povedali kako drugače? Oglejte si video in si nato na zastavljeno vprašanje odgovorite še enkrat. Morda bo vaš odgovor takrat drugačen.

Zapisala: Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja