Ta veseli dan kulture nas povezuje in uči hvaležnosti

ZKD

ponedeljek, 7. decembra 2020

V četrtek, 3. decembra 2020, je bil prazničen dan, saj smo se spominjali rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ta veseli dan kulture velja za dan odprtih vrat slovenske kulture. Če bi bilo trenutno dogajanje v svetu drugačno, bolj »normalno«, bi danes kulturne ustanove po vsej Sloveniji brezplačno in na široko odprle svoja vrata obiskovalcem, v ivanški občini pa bi potekal lep kulturni dogodek. Letos se življenje odvija precej drugače, kot bi si kadarkoli lahko predstavljali, zato tudi praznovanje Tega veselega dneva kulture ne more biti tako, kot je bilo prejšnja leta. A možnosti za praznovanje, predvsem pa razlogi zanj, vsekakor obstajajo.

Ta veseli dan kulture letos obeležujemo virtualno, narazen, a vendar skupaj. Občina Ivančna Gorica, ZKD občine Ivančna Gorica in JSKD OI Ivančna Gorica so v sodelovanju z društvi in posamezniki, ki na področju kulture delujejo v naši občini, pripravili video kulturno prireditev. Vabimo vas, da si jo sami ali v družbi svojih najbližjih ogledate in si tako podarite prijetno domač večer, obarvan s slovensko poezijo, odlično glasbo ter utrinki ustvarjalnosti, ki so jih letos ali v preteklih letih v fotografije in posnetke ujeli naši kulturniki.

Kultura je pomemben del človekovega obstoja. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da bi brez nje lahko živeli – brez zraka, hrane in vode pa pač ne –, je kultura nekakšna duševna hrana, zaradi katere je naše življenje bogatejše. Kultura je povsod okoli nas – v jeziku, naših običajih, različnih, pogosto umetniških dejavnostih. Kultura gradi in utrjuje vezi med ljudmi ter nas povezuje. Morda je kdo od nas prav v letošnjem letu, ki pred nas postavlja svojevrstne izzive in preizkušnje, ugotovil, koliko mu kultura v resnici pomeni in daje. Da je za kulturo, pa naj gre za dejavno soustvarjanje različnih dejavnosti ali za uživanje ob obisku raznih dogodkov, hvaležen. Nekaj, kar se nam je prej zdelo samoumevno, je zdaj postal zgolj spomin in želja. Kljub vsemu pa se ne smemo le vdajati pesimizmu in razmišljati, kaj vse nam je vzeto in česa nimamo. Veliko več je namreč stvari, ki jih še vedno imamo in nas lahko navdihujejo, veselijo, polnijo z optimizmom in nam dajejo zagon za naprej. Tudi v ustvarjanju ljubiteljske kulture, pa čeprav na daljavo.

Najlepša hvala vsem kulturnim društvom in ustvarjalcem, ki delujete v naši občini, z nami delite svoje talente in nas bogatite. Hvala za vaš čas in trud, ki ju vlagate v to, da kultura po naših krajih živi in se razvija. Naj nas vse skupaj v Tem veselem dnevu, v prazničnem decembru in v letu, ki prihaja, spremljajo misli, ki jih je v verze svoje Glose razlil France Prešeren: »Slep je, kdor se s petjam ukvarja, / Kranjec moj mu osle kaže; / pevcu vedno sreča laže, / on živi, umrjè brez d’narja. /…/ Vèndar peti on ne jenja.« Vztrajajmo v tem, kar delamo in se nam zdi prav. Vztrajajmo, čeprav nas okolica morda ne podpira ali nam nasprotuje. Na koncu namreč ne bodo važni denar, slava ali hvala, pač pa zavedanje, da smo delali dobro in bili človek za druge.

Zapisala Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja