Nauči se repati s Trkajem

ZKD

ponedeljek, 7. decembra 2020

 

ZKD občine Ivančna Gorica si vseskozi prizadeva spodbujati kulturno ustvarjalnost med občani različnih generacij ter mednje širiti vsebine, povezane s kulturno vzgojo in izobraževanjem. Tokrat se želimo približati predvsem vam, mladim, saj vemo, da imate v sebi mnogo kreativnih idej in potenciala za ustvarjanje lepega. K sodelovanju smo povabili prepoznavnega slovenskega reperja Roka Terkaja, ki ustvarja pod umetniškim imenom Trkaj. Popeljal vas bo v svet svojega ustvarjanja – v svet repa.

Trkaj je napisal številne pesmi, saj se z repom ukvarja že od mladosti. Morda ga poznate tudi kot soavtorja knjig Kla kla klasika in Repki, ki ju je ustvaril z Igorjem Saksido. V zbirkah so predstavljene pesmi iz zakladnice slovenske klasične in otroške poezije, dialog z njimi pa ustvarjajo Trkajevi repi. S svojimi bogatimi izkušnjami umetniškega udejstvovanja in navdušenjem za svoje delo je odličen učitelj, od katerega lahko iz prve roke izveste, kako se naučiti repanja in kaj je treba pri tem upoštevati. »Rep je igra srca in igra možganov,« pravi Trkaj. Tisti, ki rep radi poslušate ali ste se v kovanju rim že preizkusili, verjetno čutite podobno. Tudi če se z repom še niste pobližje spoznali, a vas vseeno zanima, ste na pravem mestu. Trkaj je pripravil pet videoposnetkov, v katerih daje nasvete, kako repati. Namen predstavljenih vsebin pa ni le, da se naučiš repati, ampak tudi da razširiš svojo splošno razgledanost in se naučiš novo znanje s pridom uporabiti v vsakdanjem življenju. Posnetke najdeš na YouTubu in spodaj v tem prispevku, kjer je ob vsakem dodana tudi kratka predstavitev, da boš vedel, o čem bodo govorili.

Si pripravljen, da vstopiš v svet igranja z besedami, rimami, kovanja verzov in ustvarjanja novih, svežih pomenov? Prisluhni, kaj ti želi Trkaj povedati, in ob tem uživaj.

Če želiš, lahko svoje repanje ali rep verzijo poezije, ki ti je všeč, posnameš in deliš tudi z nami. Svoj ustvarjalni izdelek pošlji do 6. januarja 2021 na zkd.ivancnagorica@gmail.com, mi pa ga bomo objavili na spletni in Facebook strani ZKD občine Ivančna Gorica. Veliko kreativnosti ti želimo!

Kako udomačiti rime?

Trkaj pravi, da se rep začne v srcu. Če imaš rep rad in te navdušuje, si na pravi poti, da tudi sam postaneš reper. Važno je, da pri ustvarjanju uživaš in se zabavaš. Ključni element repa so rime, zato je pomembno, da se v iskanju rim vadiš in jih poskušaš udomačiti. To lahko storiš tako, da se z besedami igraš in med njimi iščeš skrite povezave, da dobro opazuješ svoja občutja in svet okrog sebe ter razmišljanja beležiš. Trkaj svetuje, da si vsako jutro deset minut zapisuješ rime, saj bo pisanje tako postalo tvoja navada, ti pa boš odkril svoj kreativni kanal. S tem boš postal tudi bolj samozavesten, suveren, z rimami boš imel vedno več veselja, prišel pa boš tudi do dobrih idej.

 

Dvojne rime – dvojna ritmika

V drugi lekciji Trkaj spregovori o dvojnih rimah, ki besedam dajejo nov pomen in v verzih ustvarjajo dvojno ritmiko. Hkrati so dvojne rime tudi pokazatelj, da se iz čistega začetnika pomikaš malo naprej. Kako pa sploh najti dvojne rime? Trkaj pokaže odlično vajo za širjenje besednega zaklada, pri kateri lahko uporabiš katerekoli besede, ki ti padejo na pamet, in nanje poskušaš nizati rime. S tem boš odkril nove pomene, za katere prej sploh nisi vedel, da obstajajo. Poskusi, vztrajaj in se pri tem zabavaj. Ne pozabi, da se tudi v tebi skriva dovolj kreativnosti, da napišeš odlične verze – zato se le potrudi, išči besede in se igraj z njimi, pa bo kreativnost prišla na dan.

 

Kje najti začetne instrumentale?

Repanje je ustvarjanje besedila na glasbeno podlago. Trkaj v tem posnetku predstavi, kako si lahko pomagaš s spletom, da najdeš instrumentale (bite) in nanje zarepaš. Izpostavi tri spletne strani (SoundClick, YouTube in BeatStars), kjer se lahko z repanjem na različne instrumentale igraš, povezuješ besede iz nerabe v vsako rabo ter s tem izražaš svoja čustva in ideje. Poudarja, da je pomembno trenirati, ustvarjati, se pri tem zabavati ter tako razvijati svoj kreativni kanal in mu zaupati. Na ta način bo odšla tudi sramežljivost, sam pa boš z vajo postajal boljši in dobival še več idej. Bistveno je, da ti glasba nekaj da in ti najdeš svoj stil, zato poskušaj ustvarjati na različne bite.

 

Male skrivnosti repanja

Trkaj v posnetku predstavi svoje zaključne misli, ki jih želi deliti s tabo. Izpostavi deset malih skrivnosti, ki naj te vodijo pri ustvarjanju. Če boš nasvete upošteval in se pri tem zabaval, lahko postajaš vedno boljši reper.

  • Naj te ustvarjanje in repanje veseli.
  • Druži se z ljudmi, ki so kreativni, v ustvarjanju celo boljši od tebe.
  • Obišči studio s kakšnim glasbenikom. Bodi odprt za novo – spoznavaj in se uči.
  • Poskušaj neprestano pisati svoje rime.
  • Prvi vtis lahko narediš samo enkrat. Pili svoje rime in tako poskrbi, da bo prvi vtis dober.
  • Poišči odziv na svoje ustvarjanje v okolici. Dobro je, da svoje izdelke najprej pokažeš tistim, ki te znajo pokritizirati, če je to potrebno, a te hkrati podpirajo.
  • Treniraj, ustvarjaj … Čim več.
  • Vključuj se v različne projekte in jih tudi zaključuj. Ustvarjanje je res neskončno kreativno vesolje, a moraš vsako zadevo kljub temu vedno na neki točki zaključiti.
  • Naj te kritika spodbudi, da boš pisal še boljše rime. Bodi vtrajen pri tem, kar delaš.
  • Porazov si ne jemlji k srcu! Zmage naj ti ne stopijo v glavo.

Dodatna naloga – rep in poezija

Ob koncu lekcij o repanju ti Trkaj daje dodatno nalogo. Najprej poišči neko pesem, jo preberi in poskušaj na glas zrecitirati. Tvoja naloga je, da ustvariš rep verzijo pesmi – lahko gre za obnovo, prikaz tvojih občutkov, poezijo lahko le zarepaš ali pa iz nje narediš povsem novo zgodbo. Naj te izhodiščna pesem navdihuje in ustvarjanje razveseljuje. 

 

Upamo, da so ti bili Trkajevi posnetki z nasveti o repanju všeč in da si v njih izvedel veliko zanimivega. Zdaj pa …

Predaj se svetu domišljije, v njem našel boš neskončno energije.

Ustvarjaj, vadi, išči vedno nove sveže rime

in z njimi povej, kar čut’š v sebi,

bodi brez mej, moč je v tebi.

Zapisala: Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja