JEZIKOVNI VOZLI s Kristino M. Pučnik – Prazniki in voščila

ZKD

sobota, 19. decembra 2020

Bliža se čas, ki je za mnoge ljudi najlepši v letu. Božično-novoletni prazniki so priložnost, da se močneje povežemo s svojimi najbližjimi, še bolj začutimo in izrazimo mir, toplino in hvaležnost ter z upanjem gledamo v leto, ki prihaja. Priprave na praznični čas vključujejo tudi pisanje voščilnic z lepimi željami, ki jih želimo ponesti med prijatelje in sorodnike. V današnjem prispevku Jezikovnih vozlov, ki jih v sodelovanju z ZKD občine Ivančna Gorica in JSKD OI Ivančna Gorica pripravlja Kristina M. Pučnik, se bomo zato dotaknili prav tega – pisanja voščil.

Sestavljanje voščil je povezano z zapisovanjem praznikov in osebnih zaimkov. Ali je ustrezneje želimo vam vesel Božič ali želimo Vam vesel božič? Prazniki se zapisujejo z malo začetnico, razen če so izpeljani iz lastnega imena (npr. Prešernov dan), veliko začetnico pri osebnih zaimkih pa lahko uporabimo v osebnih pismih kot izraz spoštovanja. Oglejte si videoposnetek s Kristino M. Pučnik, v katerem boste o rabi male in velike začetnice pri pisanju praznikov in voščil izvedeli še več.

Naj vam jezikovni nasveti pomagajo, da boste radi pisali in bili v tem samozavestni. Čeprav pisanje voščilnic morda ni vaša navada, razmislite, ali bi letos vseeno kakšno napisali in jo poslali nekomu, ki ga imate radi ali je osamljen. Voščilo – pa naj bo ročno napisano, v elektronski obliki ali kot preprost SMS – namreč vedno razveseli drugega in mu polepša praznike. Letos pa tople besede marsikdo potrebuje še bolj, kot jih je prejšnja leta, zato jih podarjajmo v obilju.

Zapisala Špela Zupančič

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja