Sprehod po virtualni razstavi Marjete Baša

ZKD

ponedeljek, 21. decembra 2020

JSKD OI Ivančna Gorica in ZKD občine Ivančna Gorica vsako leto predstavita enega od lokalnih umetnikov v občini. Letos vam predstavljamo Marjeto Baša, samostojno unikatno oblikovalko keramike. Ker trenutne razmere ne omogočajo, da bi njene umetnine lahko občudovali v živo, vas vabimo, da se po virtualni razstavi preko spodnje povezave sprehodite kar v zavetju svojega doma.

Virtualna razstava vključuje 13 naključno izbranih umetniških del Marjete Baša in njihovo pot po številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Opazili boste, da umetnica pri ustvarjanju uporablja različne vrste glin in glazur, ki jih pogosto kombinira z materiali iz svojega okolja ali z materiali, ki jih reciklira. Sprehodite se po razstavi in se potopite v svet, ki vam ga bo priklicalo vsako od umetniških del. Čeprav se zdi prikazan svet še tako domišljijski, vsaj v odtenkih vedno odslikava našo realnost, mar ne?

Marjeta Baša živi in dela na Kalu pri Ambrusu. Likovno se je začela izobraževati leta 2004, dve leti kasneje pa se je z oblikovanjem keramike pričela resneje ukvarjati. Od takrat vodi ustvarjalne delavnice z glino za otroke in odrasle, znanje in veščine oblikovanja pa vseskozi nadgrajuje tudi sama, in sicer pri uveljavljenih keramikih v Sloveniji in tujini. Njeno ustvarjalno delo poleg poučevanja, oblikovanja unikatne keramike in lončarskih izdelov ter piskrovezništva vključuje tudi umetniško ustvarjanje in sodelovanje na razstavah.

Gospa Baša je dejavna članica Likovne skupine Kulturnega društva Ambrus. Ljudi vseh generacij že vrsto let navdušuje za oblikovanje gline in ustvarjanje nasploh, saj vodi različne delavnice, otroški EX-tempore keramike in ustvarjalno-umetniški bienale land art. Med vidnejše umetničine projekte v zadnjih letih zagotovo spada sooblikovanje Ambruškega parka kulture. Vanj so med drugim umeščeni trajna razstava na prostem z naslovom Življenje po življenju in inštalacija s polhovimi škatlami, ki sta delo Marjete Baša, ter mozaik z dlanmi otrok, ki so se udeležili delavnic pod njenim vodstvom. Za svoje kulturno udejstvovanje je leta 2017 prejela Jurčičevo plaketo posamezniku, ki jo podeljujeta Občina Ivančna Gorica in ZKD občine Ivančna Gorica. Je tudi prejemnica stanovske nagrade Društva lončarjev in keramikov Slovenije, v katerem dejavno sodeluje.

Zapisala Špela Zupančič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja