Kultura doma – povezani na daljavo

ZKD

ponedeljek, 21. decembra 2020

Pod okriljem JSKD OI Ivančna Gorica, Zveze kulturnih društev občine Ivančna Gorica in Občine Ivančna Gorica je nastala pobuda, da se s pomočjo domačih video vsebin pod sloganom »KULTURA DOMA« v obdobju prvega vala koronavirusne bolezni začnemo občani povezovati na daljavo. Sporočilo kulturnikov je bilo, da je tudi v takih razmerah lahko kultura živa in nas povezuje.

Med nami je bilo veliko ustvarjalnosti, znanja, iznajdljivosti, spretnosti in tudi solidarnosti ter sočutja, s čimer smo nagovorili soljudi. Domači posnetki so nam krepili občutek pripadnosti in povezovanja, občutek, da sodelujemo in držimo skupaj. Prav to smo v teh zahtevnih časih tudi najbolj potrebovali. Kratke kulturne in ustvarjalne utrinke v obliki video vsebin združujemo v nekaj delih tudi na naši spletni strani, da ohranimo spomin na ta poseben čas.

 

Origami zgodba

Maja Peterlin je lutkarica, dramaturginja, režiserka in kostumografinja za otroške in odrasle lutkovne ter gledališke predstave. Delovala je v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, zdaj pa je samostojna kulturna delavka. Je soustanoviteljica KUD Žebelj iz Zagradca, kjer tvorno deluje znotraj zagraške kulture, ivanške občine ter v širšem slovenskem prostoru.

Izdelava slamnate kokoši

Kako lahko v pomladanskih dneh obogatimo praznično velikonočno vzdušje pri urejanju našega doma, nam je prikazala gospa Beti Hočevar, ki je izdelala slamnate kokoši. Beti je članica Ustvarjalnih polonic, ki delujejo pod okriljem Kulturnega društva Ambrus. Polonice s svojo ustvarjalnostjo navdušujejo mlado in staro.

Uporaba embalaže iz gospodinjstva za grafično odtiskovanje

Posnetek vabi k inovativni uporabi embalaže iz gospodinjstva. Ko jo očistimo in posušimo, postane zelo uporabna za izdelavo matrice za grafično odtiskovanje. Ne bojte se, zagotovo boste našli vse potrebne materiale doma. Idejo je z nami delila likovna pedagoginja Svetlana Jakimovska Rodić.

Svetlana Jakimovska Rodić je likovna pedagoginja, akademska slikarka in magistra umetnosti. Intenzivno deluje na področju grafike ter ambientalnih postavitev. Njena zadnja razstava, kjer tematizira problematiko narave je z naslovom Narejeno v gozdu/Made in Forest trenutno na ogled v Celovcu, kjer razstavlja skupaj z Matejo Kavčič. Poučuje na OŠ Dobrepolje in vsa leta sodeluje z JSKD RS OI Ivančna Gorica.

Umetnost haikujev

Narava nam je v pomladnih dneh sporočala, da je njeno zavetje morje lepote. Prvinsko ji je blizu tudi prastara japonska trivrstična pesniška oblika, ki jo imenujemo haiku. Haiku zmore združiti človeka z naravo, saj zgoščeno prikazuje trenutek iz narave, ki je povezan z dogajanji v človekovi notranjosti.

Pričujoči posnetek je navdih za literarno ustvarjanje. Avtor posnetka Matjaž Marinček nam v lastni glasbeni in video produkciji z avtorskimi haikuji, fotografijami in glasbo ponuja hitri tečaj za poglabljanje našega odnosa z naravo in razmišljanje o njej.

Slikanje z Nežo Erjavec

Čas epidemije je primeren čas, da razvijamo tudi svoje še ne odkrite talente. Eden takšnih je lahko tudi slikanje. K temu nas spodbuja Neža Erjavec iz Višnje Gore. S slikanjem si lahko ustvarite trajen spomin na posebna doživetja.

Ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v času epidemije so na nas različno vplivali. Nekateri smo v objemu svojih domov našli nov mir in svežo dimenzijo medsebojnih odnosov. Spet drugi smo se s svojim poklicnim in prostovoljnim delom borili z novo situacijo. Nekateri smo zašli v trenutno brezizhoden položaj. Drugi smo ponovno gulili šolske klopi. Za redko koga se nič ni spremenilo. Zato lahko primete za čopič in sprostite svojo energijo.

Neža Erjavec se je slikanja naučila sama in se ga še vedno uči. Uživa v odkrivanju novih tehnik slikanja, v mešanju živih barvnih odtenkov in iskanju idej za nova dela. Najbolj jo razveseljuje slikanje narave. Njena posebnost, v kateri še posebej uživa, pa je stensko slikarstvo.

Pripravila je dva posnetka. Slikanje rož je odlična sprostitev. Potrebujete samo papir, vodne barve in čopič. Z vodnimi barvami pa lahko naslikate tudi traktor ali katerikoli priljubljen motiv.

Jurčičeva pripoved v kamišibaju

Gremo skupaj v gledališče? Nika Lampret, mlada članica Kulturnega društva Kresnička, nas bo odpeljala na Muljavo. Pokukali bomo v kotičke Jurčičeve rojstne hiše in se predali Pripovedki o beli kači.

Naš slavni rojak Josip Jurčič je omenjeno pripovedko napisal pri sedemnajstih letih. V rubriki »Kultura doma – povezani na daljavo« jo je mlada pripovedovalka predstavila s pomočjo kamišibaja. Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Če vam je kamišibaj všeč, se ga lotite tudi sami. Ustvarite svojo zgodbo, uporabite bujno domišljijo in svoje neskončne darove.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja