Kultura doma – drugi del

ZKD

ponedeljek, 21. decembra 2020

Pred vami je drugi skupek zbranih posnetkov, ki so bili objavljeni spomladi 2020, ko smo bili v karantenskih časih odrezani od kulturnih prireditev. Ideje in ustvarjalnost naših občanov smo predstavljali v domačih videoposnetkih. Zagotovo so vredni ponovnega ogleda.

 

Mala Šola risanja z Damijano Bijek

Pobudi prebujanja kulture doma se je odzvala tudi diplomirana slikarka Damijana Bijek. Za nas je pripravila enostavna navodila, kako narišemo narciso. Nagovarja nas, naj s svinčnikom v roki osvojimo nove poteze in ustvarjamo mehkobo lastne kreativnosti. Ta se bo razvijala tudi z vajo.

Damijana Bijek je diplomirana slikarka in predana ivanška kulturnica. Poleg dela z otroki, ki je njen profesionalen poklic (zaposlena je v Vrtcu Šentrupert), pa vsa ta leta izjemno občutljivo gradi svojo prepoznavnost na področju abstraktnega izraza v slikarstvu in z različnimi instalacijskimi posegi v prostor ter kiparskimi izrazi. Še najbolj prepoznavna je s svojimi krožnimi podobami, kjer neutrudno upodablja sonce, ki je vsak trenutek drugačno, čeprav se tega ne zavedamo. Njena umetniška občutljivost namreč v soncu vidi neskončno spreminjajočo se zvezdo vesolja.

Otroška predstava Boj na zelenjavnem vrtu

V rubriki »Kultura doma – povezani na daljavo« smo se posvečali tudi vrtnarjenju. Kaj imata skupnega kultura in vrtnarjenje, se boste vprašali. Ko si boste ogledali predstavo Boj na zelenjavnem vrtu, boste že izvedeli.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate otroško predstavo Boj na zelenjavnem vrtu Gledališke skupine Kulturnega društva Stična DRZNE IN LEPI. Premierno je bila uprizorjena 17. maja 2019. Pod besedilo se je podpisala Vika Šuštar. Dolgoletnemu in izkušenemu članu igralske sekcije KD Stična Branku Strmoletu, je bila predstava režiserski prvenec. Otroško predstavo krasi obogatena kostumografija večkrat mednarodno priznane oblikovalke Pie Gorišek.

Pri ogledu predstave boste našli uporabne nasvete za vrtnarjenje in upamo, da jih boste lahko uporabili, ko boste obdelovali svoje gredice. Če jih še nimate, le razmislite o njih, saj je “korona čas” pripeljal mnoge nove izzive.

Zelenjava je zdrava, a le če jo ne napadajo črvi in ostali škodljivci! Brezskrbno sončenje in brezdelje se za zelenjavo konča, ko jo obiščejo vsiljivci, ki jo naravnost obožujejo. A zelenjava ima svoj načrt … Kakšen je, si lahko ogledate sami.

Barve iz narave

Iz sive zime smo zaplavali v topel objem pomladi. Narava se je skozi zgodnjo pomlad že nekajkrat barvno preodela iz svetlih v temne zelene, iz belih v rožnate in ostale odtenke mavrične palete. Nobenega razloga ni, da bi bilo naše življenje črno – belo. To nam zagotavlja tudi profesorica likovne vzgoje, Jelka Rojec, ki je na polju kulture prepoznaven obraz v naši občini. Tokrat nas navdušuje za slikanje z naravnimi barvnimi pigmenti.

Ko vam zmanjka barv iz tubic in kozarčkov pa odprite svoje kuhinjske predale ali se sprehodite po vrtu. Našli boste veliko naravnih barvil, ki bodo ob ustvarjanju ponujala tudi morje vonjav. Zemlja ilovica, oglje, cimet, kava, kakav, paprika to je samo nekaj predlogov, ki ponujajo močne barvne pigmente. Ko jih pomešamo z vodo ali oljem, nas s kančkom navdiha odpeljejo v svet umetnosti. Ne verjamete? Oglejte si zgornji posnetek in pričarajte svoje barve iz narave.

Zaplešimo z Otroško folklorno skupino Vidovo

Velja tudi povabilo, da z nami zaplešete. Otroška folklorna skupina Vidovo je s svojo mentorico Katarino Kotar za nas pripravila ljudski ples Požugana. Naučili se boste lahko korakov, na koncu pa se boste skupaj z njimi zavrteli. Če se boste pri tem vsaj malo zadihali, boste začutili tudi koristi, ki jih ima ples za zdravje. V Otroški folklorni skupini Vidovo se tega lotijo skozi igro.

Otroška folklorna skupina VIDOVO deluje že vse od leta 1993. Skupino vodi Katarina Kotar ob pomoči Neje Kristan in Ane Adamlje. Vsa leta otroška folklorna skupina sodeluje na občinskih revijah folklornih skupin. Od leta 2001 je skupina redna udeleženka regijskih revij otroških folklornih skupin, na katerih je prejela tako bronasta kot srebrna odličja. V letu 2018 pa se je uvrstila med 10 najboljših otroških folklornih skupin ter prejela zlato priznanje za državni nivo. V letu 2019 je za dolgoletno aktivno delovanje in izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila prejela Jurčičevo plaketo skupini, ki jo podeljuje ZKD občine Ivančna Gorica. Otroška folklorna skupina Vidovo vas vabi k ohranjanju slovenskega ljudskega izročila.

Svet pravljic v KUD Janez Cigler Višnja Gora

Še en dokaz, da kulturno utripanje lahko zaživi tudi na daljavo, je bila dejavnost članov Kulturnega društva Janez Cigler, ki so dvakrat tedensko polepšali večere najmlajšim. Slovenske ljudske so še vedno zakon, zato vam mlada pripovedovalka Tajda Bašar predstavlja pravljico O pastirčku in debeli uši.

Kako narišemo strip

V naši rubriki »Kultura doma – povezani na daljavo« se je predstavil tudi ilustrator in animator Dejan Kralj. Najraje ustvarja digitalne ilustracije. Navdušil nas je s svojo animacijo Kako narišemo strip.

Dejan Kralj je sodoben in prodoren vizualni ustvarjalec iz Šentvida pri Stični. Deluje virtualno na spletu in je vpet v različne aktualne umetniške tokove. V vseh izrazih in tehnikah, ki jih uporablja za realizacije svojih idej in konceptov, je inovativen, prepričljiv, humoren in iskriv. Njegova dela so komentarji na konkretna dogajanja v družbi, inteligentni uvidi v strukturo današnjega sveta in oddaljen pogled na globalne in lokalne vsebine, ki so del današnje realnosti.

Dejan riše od kar pomni. S tem se kot pravi, najlažje izraža. Proces ustvarjanja zanj nikoli ni dolgočasen, saj se majhne »napake« na koncu izkažejo za najboljše poteze. Sam meni, da je najbolj pomembno, da si ustvarjalen in da delaš tisto, kar se ti zdi prav. Drugače hitro postaneš posnemovalec in delo ne prinaša užitka ne tebi, ne ostalim. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja