Jurčič – naš sopotnik v letu 2021

ZKD

sreda, 10. februarja 2021

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, smo v občini Ivančna Gorica obeležili z več spletnimi dogodki. Tudi osrednja občinska slovesnost z naslovom Jurčič – naš sopotnik v letu 2021 je potekala virtualno, a zato ni bila nič manj svečana, kot bi bila sicer. S prireditvijo smo se poklonili slovenski kulturi in Josipu Jurčiču, obenem pa čestitali letošnjim prejemnikom Jurčičevih priznanj in plaket.

Osmega februarja se spominjamo smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Pet let pred Prešernovo smrtjo se je rodil Josip Jurčič, pomemben pisatelj in časnikar, ki ostaja aktualen še danes. V letošnjem letu bo Jurčič naš zvesti spremljevalec in sopotnik, saj je leto posvečeno njemu. Letos se tako v naši občini obeta pestro kulturno dogajanje, uvod vanj pa je bila prav občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, katere rdeča nit je bil Jurčič. Še vedno si jo lahko ogledate na spodnji spletni povezavi.

Spletna občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku je dokaz, kako močna je ljubiteljska kultura v občini Ivančna Gorica. Tudi na daljavo številni ustvarjalci ostajajo dejavni, širijo kulturo med soljudi in iščejo načine, kako se povezati z njimi. Naj nas leto Josipa Jurčiča spodbudi, da bomo postajali in ostajali dejavni sooblikovaci kulture v domačem okolju in širše. Naj nas kultura navdihuje, povezuje in bogati.

Zapisala Špela Zupančič