KULTURNA KRAJINA V JURČIČEVIH LITERARNIH DELIH

ZKD

četrtek, 18. marca 2021

Muzej krščanstva na Slovenskem, JSKD OI Ivančna Gorica
in ZKD občine Ivančna Gorica ter ZKD Grosuplje

vabimo k sodelovanju na razpisu

ZA ODRASLE LJUBITELJSKE LIKOVNE USTVARJALCE OBČIN IVANČNA GORICA, GROSUPLJE IN DOBREPOLJE

Ob Jurčičevem letu smo se odločili združiti zgodovino, literaturo in likovno umetnost ter kulturno krajino iz njegovih literarnih del predstaviti skozi oči umetnika.

Razpis ponuja širok spekter razumevanja naslova. Možni so različni pristopi, tako realistični kot večpomenski ali simbolni. Spodbujamo vas, da ustvarite kulturno krajino, v katero so postavljena Jurčičeva literarna dela, ali premene v sodobni krajini z upoštevanjem različnih kompozicijskih možnosti, različnih točk pogleda, perspektive, zračne perspektive, barvnega poenostavljanja, odslikavanja dreves, travnikov … Svoja dela lahko motivno povežete s citati iz Jurčičevih del, dogajalnim prostorom ali tematiko njegovih zgodb.

OGLEJTE SI TUDI SPLETNO PREDAVANJE Sare Primec in mag. Nuše Lapajne Čurin v ponedeljek, 29. 3. 2021, od 18. do 20. ure.

V prvem delu predavanja bo predstavljena kulturna krajina cistercijanov, ki jo v okviru evropskega projekta Cisterscapes raziskujejo v Muzeju krščanstva na Slovenskem. Izvedeli boste, kako se kulturna krajina s svojimi elementi kaže na območju današnjih občin Ivančna Gorica, Dobrepolje in Grosuplje ter katere dele te pokrajine je Josip Jurčič upodobil v svojih zgodbah. V drugem delu predavanja, ki bo potekalo v dveh sklopih, bo poudarek na določenem kulturnem objektu ali prostoru in na različnih načinih njegove likovne interpretacije. Hkrati bo na kratko predstavljeno obdobje realizma, v katerega umeščamo tudi Jurčiča. Izhodišče drugega sklopa bodo povezave med slikarstvom in literaturo v slovenski umetnosti (Anton Ažbe, Ivana Kobilca, Jurij Šubic, Ferdo Vesel).

Vsa prispela likovna dela bodo oktobra 2021 razstavljena v Muzeju krščanstva na Slovenskem.

Razpis je odprt od 11. marca 2021 in se zaključi 10. junija 2021. Podrobne informacije pa si lahko ogledate v priloženem razpisu.

Vabljeni k ustvarjanju!

kulturna krajina RAZPIS (1)

opremalikovnegadela (1)