Povabilo k ogledu spletne prireditve ob letošnjem kulturnem prazniku

ZKD

torek, 1. februarja 2022

 

Občina Ivančna Gorica, Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica

in JSKD Območna izpostava Ivančna Gorica

vas vabimo na spletni ogled svečanosti

ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom

Svet v verzih – od ljudske pesmi do danes

v torek, 8. februarja 2022, ob 18. uri

na spletni strani Občine Ivančna Gorica, www.ivancna-gorica.si,

ali na Facebook strani Občine Ivančna Gorica.

Ob slovenskem kulturnem prazniku se bomo ponovno zbrali v virtualni skupnosti. Čeprav se nahajamo vsak v svojem fizično ločenem mehurčku, nas združuje kulturna solidarnost in ustvarjalnost. Ob letošnjem praznovanju smo pobrskali po nekaterih temeljih Prešernove poezije in postavili linijo razvoja od ljudske do umetne pesmi z zavedanjem, da gre za oplajanje v obe smeri. Fran Albreht je zapisal: »Pod Prešernovim peresom je dobilo ljudsko besedilo višjo estetsko in umetniško vrednost. Šele tako se je pokazala ljudska pesem v vsej svoji nepopačeni lepoti.«

Z ljudsko in umetno pesmijo, slikarsko in likovno poezijo, uglasbeno slovensko poezijo in čisto glasbo bomo na dan slovenske kulture popeljali voz po hribčkih in dolinah vse od včeraj do današnjega dne.

Nagovorili vas bomo z dveh prizorišč, pa vendar z združeno energijo vseh ivanških kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Svet v verzih je lahko alternativa današnjemu, lahko pa je tudi vizija, ki nam zasveti in ožari našo prihodnost.

Na predpraznični dan, 7. februarja 2022, ob 9:30 se lahko pridružite tudi spletni prireditvi v počastitev kulturnega praznika v izvedbi Krožka Umetnost branja in pripovedovanja Društva UTŽO Ivančna Gorica in Komisije za kulturo Društva upokojencev Ivančna Gorica. V svet kulture se lahko povzpnete preko naslednje povezave:

https://us02web.zoom.us/j/87064952577?pwd=d2p0Z2hFUnIxaThYOFordUlzQUNBUT09

Vabljeni k ogledu!