Povabilo k sodelovanju pri skupni zgodbi: KNJIGOBEŽNICE

Tina Žerovnik

četrtek, 12. aprila 2018

V letošnjem letu se lotevamo v sodelovanju s Knjižnico Ivančna Gorica in Občino Ivančna Gorica skupne zgodbe, ki spodbuja kulturo branja. Gre za KNJIGOBEŽNICE.

K sodelovanju pri projektu vabimo tudi kulturna društva, turistična društva, vzgojno-izobraževalne ustanove in druge ustanove v naši občini.

BRANJU PRIJAZNI: Občina Ivančna Gorica

KAJ SO KNJIGOBEŽNICE

Knjigobežnice so male hišice oziroma nadkrite knjižne poličke s knjigami na javnih prostorih. Knjigo v to hišico lahko prinese kdorkoli, lahko si jo kdorkoli tudi izposodi in vrne ali pa vzame za vedno. Namen je torej, da knjige krožijo. Gre za butično možnost, da sebi ljubo knjigo priporočite tudi drugim. Hkrati knjige v javnem prostoru vabijo k branju širšo javnost. Hišice so nekakšen opomnik branja – so branju prijazne.

VABIMO VAS, DA NAS O SVOJI KNJIGOBEŽNICI OBVESTITE

Ponekod v naši občini knjigobežnice že obstajajo, v času občinskega praznika v občini Ivančna Gorica pa nastanek novih spodbujamo v Zvezi kulturnih društev Ivančna Gorica in sicer tako, da bomo sami postavili že tri, ostale pa povabili k skupni zgodbi. Vabimo vas namreč, da do 26. 04. 2018 sporočite, kje vaša knjigobežnica stoji, njen opis in fotografijo. Umestili jo bomo na občinski zemljevid ter na letak, ki bo ljudi seznanil z informacijami o knjigobežnici (fotografija, opis, lokacija). 

BRALSKA DRUŽINA BO OZNAČENA S TABLICAMI

Ko ste na zemljevidu, vam izročimo tudi tablico z napisom Branju prijazni: Občina Ivančna Gorica, saj je naša občina prejemnica tega priznanja. Tako bodo hišice dobile, kljub raznolikosti, skupno podobo oziroma bodo del iste bralske družine. Prvo tablico bo župan simbolično izročil  24. maja 2018 ob podelitvi majic »Že berem sam« drugošolcem OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

KAKO KNJIGOBEŽNICE IZGLEDAJO

V Sloveniji  obstaja že uradna stran uporabnikov in ljubiteljev knjigobežnic, tam je tudi načrt za izdelavo, lahko pa je oblika knjigobežnice prepuščena domišljiji. Po navadi izražajo duha kraja, društva, šole, posameznika, raznolikost je zaželena. Za to, kam jih postavite, se morate uskladiti na občini oziroma z lastniki zemljišč, stavb.

Predlog načrta in navodil za izdelavo knjigobežnice, ki so ga ustvarili v Studiu Moste je na povezavi:
https://www.studiomoste.com/knjigobenice

KONTAKTI, ČE ŽELITE POSTATI DEL ZGODBE

E: zkd.ivancnagorica@gmail.com
T: 031 843 900 (Maja Lampret), 040 525 280 (Tina Žerovnik)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja