JEZIKOVNI VOZLI s Kristino M. Pučnik – Superživila

ZKD

četrtek, 18. februarja 2021

Vsi vemo, da so za ohranjanje zdravja in dobrega počutja pomembni zdrava prehrana, vsakodnevno gibanje in dovolj spanja. Živila, ki nas v uravnoteženi zdravi prehrani varujejo pred boleznimi, se imenujejo superživila. Namenjen jim je današnji prispevek Jezikovnih vozlov s Kristino M. Pučnik.

Superživila so v slovenščini razmeroma nov izraz, čeprav že dolgo poznamo živila s posebnim varovalnim učinkom, npr. zelje, česen in stročnice. Jezikovne vozle nam predstavljajo predvsem tista superživila, ki k nam prihajajo v obliki eksotičnih sadežev. Ali je ustreznejši izraz goji jagode ali godži jagode, čija semena, chia semena ali morda le čija? Kaj pa maka in mača? Prisluhnite Kristini M. Pučnik in poiščite odgovore. V videoposnetku vas čaka še nekaj drugih zanimivih poimenovanj superživil, izvedeli pa boste tudi, ali je bolje uporabljati izraz olivno ali oljčno olje.

Bodimo odprti za sprejemanje novih poimenovanj, hkrati pa jih poskušajmo čim bolj prilagoditi našemu jezikovnemu sistemu. Naj nas pri tem vodi radovednost in naj nam bo igranje z besedami v veselje.

Zapisala Špela Zupančič