JEZIKOVNI VOZLI s Kristino M. Pučnik – Sklanjanje osebnih lastnih imen

ZKD

ponedeljek, 1. marca 2021

Sklop izobraževalnih video delavnic o slovenskem jeziku z naslovom Jezikovni vozli, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Kristino M. Pučnik, zaključujemo s sklanjanjem osebnih lastnih imen. Navidez preprosta tema odpira kar nekaj vprašanj, o katerih je vredno razmisliti, da bodo naši zapisi v položajih, ki zahtevajo rabo knjižnega jezika, ustrezni.

Sklanjanje nekaterih osebnih imen, npr. imen Nika, Matjaž in Tim, je preprosto, sklanjanje nekaterih drugih pa težje ali vsaj ne tako predvidljivo. Takšna so npr. imena Samo, Karmen, Mia, Jake, George, Tony in Ray. Bi zapisali, da ste srečali Mio ali Mijo, da ste se spoprijateljili z Georgom ali z Georgeem in da ste brali o Rayu ali o Rayju? Vabimo vas, da si ogledate videoposnetek z gospo M. Pučnik, prisluhnete njeni razlagi in ugotovite, kako se omenjena imena sklanjajo. Izvedeli boste tudi, kako iz njih tvorimo svojilne pridevnike.

Bodimo ponosni na slovenski jezik in ga radi uporabljajmo. Zavedajmo se, da so jezikovni vozli, s katerimi se srečujemo, zmeraj rešljivi. Pri tem si lahko pomagamo z različnimi priročniki in spletnimi orodji, npr. s portalom Fran in njegovo Jezikovno svetovalnico ter s spletno aplikacijo za pomoč uporabnikom pri izražanju svojine za prevzete moške priimke (SPiPP). Seveda pa si lahko vedno znova ogledamo tudi posnetke rubrike Jezikovni vozli.

Zapisala Špela Zupančič