Zaključni koncert glasbenega abonmaja: Zbor sv. Nikolaja vabi v svet vokalne harmonije

ZKD

petek, 9. septembra 2022

Vabljeni na zaključni koncert prve sezone

Glasbenega abonmaja Ivančna Gorica.

V soboto, 17. septembra 2022, bo ob 20. uri

v cerkvi svetega Kozme in Damijana na Krki

nastopil Zbor sv. Nikolaja Litija. 

Prisluhnili bomo izboru skladb iz bogate zakladnice slovenske in tuje sodobne zborovske literature. Na programu bodo dela skladateljev Gjeila, Childsa, Rahmaninova, Mäntyjärvija, Mava, Kastelica, Beca, Močnika in drugih.

Vstopnice: Knjižnica Ivančna Gorica ali uro pred koncertom. 
Cena 10 EUR odrasli in 8 EUR otroci.
Predstavljamo vam goste večera:

Zbor sv. Nikolaja Litija, ki združuje pevce iz osrednje Slovenije, že skoraj 25 let z veliko ustvarjalno močjo bogati slovensko in evropsko zborovsko prizorišče. Loteva se inovativnih projektov, ki pogosto predstavljajo odmik od klasičnih zborovskih repertoarjev. Na ta način v naš prostor prinaša številne programske in izvedbene novosti. Posebno pozornost namenja vzgoji mladih pevcev, ki s pridobljenim znanjem pozneje na različne načine sooblikujejo slovenski zborovski milje. Enako pozorno skrbi za redno naročanje in izvajanje novitet slovenskih skladateljev. Zbor sodeluje z vrhunskimi domačimi in tujimi dirigenti in profesionalnimi orkestri, udeležuje se festivalov in tekmovanj, kjer dosega najvišja priznanja. Domuje v župniji Litija, formalno deluje v okviru društva Nova kultura Litija in je član evropske zborovske zveze Europa Cantat. Od ustanovitve ga vodi Helena Fojkar Zupančič.

Helena Fojkar Zupančič je solopevsko in glasbenopedagoško izobrazbo pridobila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, izpopolnila pa na številnih solopevskih in dirigentskih seminarjih. Njeni zbori se odlikujejo po izpiljeni vokalni tehniki, poglobljenem poznavanju glasbenega gradiva, bogatem zvoku in izvirnih interpretacijah. Večkrat je bila nagrajena na državni in mednarodni ravni. Redno sodeluje v tekmovalnih žirijah doma in na tujem, s svojimi zbori naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev. Leta 2016 je prejela nagrado Republike Slovenije za posebne dosežke na področju glasbenega šolstva. Z veseljem se loteva različnih glasbenih zvrsti, raziskuje novosti, v že znanem pa išče drugačne odrske pristope in nove metode dela.